Är du också rädd för att tala inför folk?

Rädd att tala inför folk? Du är inte ensam! More intenz tipsar dig om hur du blir kvitt din talarfobi.

”Tänk dig att du befinner dig på din bästa väns bröllop, runt omkring sitter hundratals människor, både kända och okända. Mitt bland alla röster hörs ett svagt klingande ljud, en sked som slår mot ett champagneglas. I nästa sekund ser du toastmastern som med ett varmt leende blinkar åt dig med sitt högra öga innan han tar ton: ”…Och nästa talare är brudens bästa vän!” Meningen följs av applåder och visslingar och du känner hur hjärtrytmen ökar i takt med ljudnivån i lokalen.”

Hur känner du dig nu? 

I samma sekund som jag får frågan reser sig håret på mina armar och en våg av skräckblandad förtjusning tillsammans med oundviklig ångest sköljer över mig. Jag kan riktigt känna hur min puls stiger och det där välbekanta trycket över bröstet smyger sig på.

Stress, hjärtklappning, svettningar och ångest. De allra flesta av oss kan relatera till känslan som uppstår när vi i någon situation utsätts för att behöva tala inför folk. Men vad beror det här på, och finns det några knep för att undvika att reagera på det här sättet?

Världens tredje vanligaste fobi

Enligt en rad olika studier är den tredje vanligaste fobin hos människor runt om i världen att tala inför folk. Så mycket som var femte person lider av denna fobi. Orsaken till fobin kan variera men grundar sig ofta i en rädsla att göra bort sig eller bli dömd av andra. För många är rädslan något som hängt med sedan grundskolan när man tvingades att prata framför klassen, men det är sannolikt även något som ligger biologiskt och härstammar ännu längre bak i tiden som en rädsla att bli utstött av flocken eller framstå som oprofessionell eller okunnig.

Fobi utvecklas av att en person upplever en stark rädsla för något specifikt eller i en viss situation. Rädslan kan i sin tur utvecklas till en panikattack när personen utsätts för det han eller hon är rädd för. Rädslan kan göra att personen i framtiden undviker situationen eller det specifika vilket begänsar personens liv. Vid väldigt stora besvär kan det vara en god idé att överväga professionell hjälp men det finns även mkt man kan göra själv för att bli tryggare i situationer där man behöver tala inför folk.

HUR och VARFÖR?

För att bli tryggare i att stå framför folk och prata måste vi till att börja med fokusera mer på HUR och VARFÖR vi ska prata. De allra flesta människor lägger nästan all tid och kraft på VAD de ska säga och glömmer att träna på HURet, dvs själva framförandet. VARFÖR som i ”varför är detta viktigt att berätta?” och ”varför är detta intressant för lyssnaren?” är också en fråga man bör ställa sig. 

När det väl är dags att börja förbereda sig inför en presentation, ett tal eller en pitch så lägg med andra ord stor kraft vid HUR du vill framföra det du skall säga. Röst, tonalitet, tempo, kroppsspråk och pauser är olika verktyg som vi alla besitter, använd dessa redskap på bästa sätt för att kommunicera så effektivt som möjligt.

Tre tips för att minska din talarskräck:

1. Träna och repetera. Träning och repetition är nyckeln till ett bra framträdande.  Hur du tränar kan du bestämma själv men tips är att träna på framträdandet framför vänner eller familj, du kan också ställa sig framför spegeln och öva.

2. Filma dig själv. Ett bra sätt för att se hur framträdandet ser ut och ett enkelt sätt att se vad du behöver tänka på eller förändra. Ju mer självsäker du är i din talarroll desto bättre kommer det att gå.

3. Korta ner. Less is more brukar det heta och det gäller även här. Försök vara så tydlig som möjligt i din kommunikation och skala bort allt som inte behöver vara med.  

Avslutningsvis, sänk dina förväntningar. Inte allt för sällan har vi skyhöga förväntningar eller krav på oss själva, vi vill prestera på toppnivå och nöjer oss inte om resultatet inte blir vad vi tänkt oss.  Ställ dig frågan ”Har jag rimliga förväntningar på mig själv?”, ofta är kraven på dig själv betydligt högre än vad du skulle förvänta dig av en kollega, vän eller klasskamrat. Sänk kraven på dig själv och försök känn att du är bra som du är!

Vill du vässa din presentationsteknik och utvecklas till en ännu bättre talare eller kommunikatör så hjälper vi mer än gärna till med det!

More intenz Malmö

Skomakaregatan 12, 211 34 Malmö, Sweden
 +46 40 57 92 00
 info@moreintenz.se

Tillbaka